Ako na Heureku? – Časť 1.: vytvárame feed

Často sa stretávam s otázkou „Ako dostanem svoj eshop na Heureku?“. Pripravil som pre Vás sériu návodov, v ktorých si popíšeme ako na to. V prvej časti sa budeme venovať vytváraniu feedu.

Tento návod sa zameriava hlavne na eshop fungujúci na platforme WordPress a WooCommerce na hostingu Websupport. Dá sa tiež použiť rovnako na PrestaShop, opencart a mnoho ďalších.

Plugin na generovanie feedu

Ako prvé treba vygenerovať feed. Existuje na to veľa rôznych pluginov. Ja odporúčam plugin s názvom Mergado Pack. Jeho funkčnosť je bezproblémová, pridáva službu overené zákazníkmi, v prípade modrého alebo zlatého badge-u dokáže doplniť widget na web, odozva podpory je bleskovo rýchla. No to najdôležitejšie, ako názov napovedá, plne spolupracuje so službou Mergado. O tom, prečo používať Mergado a ako naňho si napíšeme v ďalšej časti.

Primárne sa budem venovať pluginu pre WooCommerce, ale plugin Mergado Pack existuje aj pre PrestaShop a opencart.

Oficiálny web Mergado packu
Mergado pack na wordpress.org

Vygenerovanie feedu

Po nainštalovaní pluginu sa v administrátorskom rozhraní zobrazí nová položka „Mergado“. V podmenu tejto položky nájdete „Produktový feed“. Na tejto obrazovke vygenerujete prvý feed kliknutím na button „Vytvoriť XML feed +“.

Ako na Heureku? - Časť 1.: vytvárame feed 4

Po zakliknutí Vás systém upozorní, že generovanie môže pár minút trvať. Po vygenerovaní budete vyzvaný na vytvorenie CRONu. Pokračujte kliknutím na Continue to cron settings.

Ako na Heureku? - Časť 1.: vytvárame feed 5

Nastavenie CRONu a čo to ten CRON vlastne je?

CRON je proces alebo bot, ktorý spúšťa plánovaný proces. V tomto prípade chceme, aby spúšťal aktualizáciu feedu. Na výber sú 3 možnosti: 1. použiť CRON samotného WordPressu, toto však neodporúčam, môže to zbytočne zaťažovať server a následne spomaľovať celý web. 2. môžete použiť CRON, ktorý zabezpečuje externá služba. 3. ja odporúčam CRON, ktorý ponúka samotný hosting. V mojom prípade Websupport. Klikneme teda na „Nastaviť externú službu CRON“.

Ako na Heureku? - Časť 1.: vytvárame feed 5

V nasledujúcom okne iba skopírujeme URL CRONu.

Ako na Heureku? - Časť 1.: vytvárame feed 7

V prípade Websupportu CRON nájdete: Web admin > Služby > Vaša doména – Web > CRON úlohy > Vytvoriť novú CRON úlohu. V tomto okne nastavíte Typ úlohy: Návšteva adresy a do URL adresy nakopírujete URL skopírovanú z Mergado pluginu. Opakovať necháme podľa vlastného uváženia. Ja však dávam každých 15 minút.

Ako na Heureku? - Časť 1.: vytvárame feed 8

Nakoniec sa vrátime do wp-admin > Mergado Pack > Produktový feed. Tu už máme link na funkčný a pravidelne aktualizovaný produktový feed. Čo s nim ďalej si povieme v nasledujúcej časti.

Ako na Heureku? – Čast 2.: editujeme feed v Mergade

Čítajte ďalej
Jakub Hostacny

Autor: Jakub Hostačný

Som marketing ecommerce konzultant. Marketingu, grafike a fotografii sa profesionálne venujem už niekoľko rokov. Ak neviete ako rozbehnúť Váš eshop, veľmi rád Vám pomôžem.

Kontaktujte ma

ĎALŠIE ČLÁNKY NA TÉMU HEUREKA A MERGADO