Ako na Heureku? – Časť 3.: registrujeme sa na Heureke

Často sa stretávam s otázkou „Ako dostanem svoj eshop na Heureku?“. Pripravil som si pre Vás sériu návodov, v ktorých si popíšeme, ako na to. V tretej časti sa budeme venovať registrácii na Heureke

V minulých dieloch sme vygenerovali základný produktový feed a prehnali ho Mergadom, aby vyhovoval všetkým požiadavkám Heureky. Dnes sa zaregistrujeme na Heureke, uploadneme feed a pozrieme sa na to, aké chyby môže Heureka vo feede objaviť. Ak ste ešte nečítali predchádzajúce časti, tak smelo do toho.

Ako na Heureku?

Časť 1.: vytvárame feed
Časť 2.: editujeme feed v Mergade

Proces registrácie je veľmi jednoduchý a intuitívny. Prvý krok je registrácia na Heureke. Iba vyplníte mail, heslo a kliknete na vytvoriť účet. Na mail Vám príde aktivačný link, na ktorý je potrebné kliknúť. Hotovo.

Ako na Heureku? - Časť 3.: registrujeme sa na Heureke 4

Pod vytvoreným účtom treba ešte vytvoriť obchod. Vytvorenie obchodu nájdete na tomto linku. Proces je opäť jednoduchý a intuitívny. Vyplníte všetky polia, do URL XML súboru prilepíte link na feed vygenerovaný Mergadom a kliknete na „Vytvoriť obchod“. Ak ste spravili všetko správne, teraz už netreba robiť nič. Váš feed je momentálne vo fáze kontroly Heurekou. Ak sa vo feede nájdu drobné chybičky, Heureka Vás na to upozorní emailom.

Registrácia účtu na Heureke
Vytvorenie obchodu na Heureke
Ako na Heureku? - Časť 3.: registrujeme sa na Heureke 5

Po schválení feedu treba ešte v časti PPC a správa kreditu dobiť kredit pre zobrazovanie v PPC režime. Cenník preklikov Heureky nájdete tu. Následne začnú pribúdať produkty do prehľadu zaradených produktov. Tie sa tu roztriedia do 6 skupín.

Zaradené produkty

Toto je skupina, kde v ideálnom prípade budeme mať všetky produkty. Produkty v tejto skupine sú zaradené a zobrazujú sa v produktových kartách Heureky. Ak tomu tak je, máte takmer vyhraté. Treba skontrolovať, či sú produkty zobrazené na správnych kartách. Niekedy sa môže stať, že Heureka zaradí produkt do zlej karty, prípadne vytvorí novú kartu a Váš produkt bude na tejto karte jediný. V takom prípade treba skontrolovať, či je vo feede správny EAN a správne vyplnená kategória.

Čakajúce produkty

Sem spadnú produkty, pri ktorých si algoritmus Heureky nebol istý správnym zaradením a produkt čaká na schválenie administrátorom. V podmienkach Heureky sa dozviete, že si nechávajú 14 dní na schválenie. Zo skúsenosti však viem, že tento čas sa môže v niektorých prípadoch aj zdvojnásobiť. Ak sa chcete tomuto zdržaniu vyhnúť, majte vždy vo feede správne vyplnený EAN, názov produktu a kategóriu.

Čakajúce kategórie / Neaktívne kategórie / Ignorované kategórie

Produkty v týchto kategóriách majú jedného spoločného menovateľa, a to zle vyplnenú kategóriu vo feede. Ak ste správne použili pravidlo „Hromadné premenovanie kategórií“ v Mergade, nemal by Vám sem spadnúť ani jeden produkt. Ak by sa sem predsa niečo dostalo, použite Mergado a problémovú kategóriu prepíšte na takú, ktorú Heureka akceptuje.

Nezaradené produkty

Produkty v tejto skupine majú zlý parameter „productname“. Riešením je nájsť si kategóriu daného produktu v tomto zozname a premenovať ho podľa správneho kľúča pomocou Mergada.

Ako na Heureku? - Časť 3.: registrujeme sa na Heureke 6

Ak ste došli až sem, mali by ste mať svoje produkty na Heureke, správne zaradené a pravidelne aktualizované, ak ste sa náhodou pri niektorom kroku zasekli alebo niečomu nerozumiete, bez obáv ma kontaktujte, rád pomôžem.

Jakub Hostacny

Autor: Jakub Hostačný

Som marketing ecommerce konzultant. Marketingu, grafike a fotografii sa profesionálne venujem už niekoľko rokov. Ak neviete ako rozbehnúť Váš eshop, veľmi rád Vám pomôžem.

Kontaktujte ma

ďalšie články na tému Heureka a Mergado