Ako som dostal Portretovo.sk na 1. stranu v Google

Ako názov napovedá, portretovo.sk je pomerne nový prezentačný web fotografky zameranej na portréty. A aj v tomto naozaj silno konkurenčnom prostredí som dokázal niektoré jej časti dostať na prvú stránku v Google, organicky a bez platených backlinkov. Ako som to dokázal? Nebudem Vás napínať, žiaden zázračný SEO všeliek som neobjavil.

Využil som konkurenciou zanedbaný long tail.

Iste uznáte, že svadobná fotografia je vysoko konkurenčné prostredie. Ako si však vybrať toho správneho fotografa sa isto pýta nemalý počet neviest. A presne na tento long tail som sa zameral. Niežeby na slovenskom internete bolo na túto tému článkov málo. No viac-menej sa kopírujú navzájom iba s naozaj malými zmenami a typicky majú okolo 3500 znakov.

Ako som dostal Portretovo.sk na 1. stranu v Google 3

Zamerali sme sa teda na to, čo by profesionálny svadobný fotograf mal mať a rozhodli sa o tom napísať odborný článok. Vznikol nám text dlhý 7500 znakov. Odoslal som ho cez GSC na indexáciu a o pár dní bol už na Googli, dokonca na prvej strane. Popravde, zaskočilo to aj mňa. Bez backlinkov, na úplne novej doméne, a predsa je to tam. Ako môžete vidieť na screenshote nižšie, organický dosah nie je v obrovských číslach, ale to pri longtailoch už tak býva. Celkovo za mesiac December bola priemerná pozícia 16,4 pri priemernom CTR 30,8 %. Podľa GA je priemerná doba strávená na stránke cez 6 minút. A pri longtailoch „Ako vybrať svadobného fotografa“, „Ako nájsť svadobného fotografa“ a obdobných skomoleninách sa článok zobrazuje na 8. až 10. pozícii.

Ako som dostal Portretovo.sk na 1. stranu v Google 4

Teda ak so SEO len začínate a ste vo vysoko konkurenčnom prostredí, nepredpokladajte, že Vaša konkurencia má už všetko pokryté. Ako som ukázal aj v takom konkurenčnom prostredí, akým je svadobná fotografia, sa dajú nájsť trhliny a treba ich využiť vo svoj prospech.

Jakub Hostacny

Autor: Jakub Hostačný

Som marketing ecommerce konzultant. Marketingu, grafike a fotografii sa profesionálne venujem už niekoľko rokov. Ak neviete ako rozbehnúť Váš eshop, veľmi rád Vám pomôžem.

Kontaktujte ma

ďalšie články na tému SEO